Τι αλλάζει στις ειδικότητές μας;

Tην ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το αφήγημά της γύρω από την έξοδο από τα μνημόνια και παρουσιάζεται ως εγγυητής της μεταμνημονιακής κανονικότητας, το τοπίο στην υγεία παραμένει δυσμενές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ήδη από τη συγκρότηση του ήταν υποστελεχωμένο, μετά από 8 χρόνια λιτότητας και μνημονιακών πολιτικών, βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση. Είναι ενδεικτικό ότι 2500 χιλιάδες γιατροί, που κατείχαν οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ απολύθηκαν με επιταγή του νόμου Α. Γεωργιάδη, δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν, 30000 γιατροί έφυγαν από το ΕΣΥ και κανένα από αυτά τα κενά δεν καλύφθηκε με μόνιμες προσλήψεις .Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα η κυβέρνηση πέρασε πολυνομοσχέδιο για την υγεία βάσει του οποίο συγχωνεύονται 30 νοσοκομεία ,κυρίως της επαρχίας,αλλάζει το καθεστώς εφημεριών συμπεριλαμβάνοντας τα ιδιωτικά νοσοκομεία,και καθιερώνει χώρους εποπτευμένης χρήσης ναρκωτικών.Η πιο σημαντική αλλαγή όμως που πέρασε εν μια νυκτί από την οποία θα επηρεαστούμε άμεσα και εμείς ως φοιτητές και μελλοντικοί ειδικευόμενοι είναι η καθιέρωση πανελλήνιων εξετάσεων για τη λήψη της ειδικότητας καθώς και βαθμού ειδικότητας: καλώς, λίαν καλώς και άριστα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν είναι κάποια πρωτοτοτυπία αλλά αποτελεί κομμάτι της πρότασης του ΚΕΣΥ σύμφωνα με την οποία όπως είχε δηλώσει ο κ. Μάρκου «ο ειδικευόμενος θα είναι εκπαιδευόμενος και όχι εργαζόμενος» .Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο τις πανελλήνιες για τη λήψη της ειδικότητας αλλά και άλλες επιθετικές αλλαγές πχ ατομικός φάκελος ειδικευόμενου,διδακτικές μονάδες ,κύκλοι εξετάσεων μέσα στην ειδικότητα κλπ ,αλλαγές που αν κρίνουμε από το πόσο αστραπιαία πέρασαν οι  πανελλήνιες στο τέλος της ειδικότητας, πιθανότατα θα επιχειρηθούν να περαστούν τμηματικά σύντομα.

Με τις πανελλήνιες λοιπόν, οι οποίες έρχονται να υποκαταστήσουν τις νομαρχιακές εξετάσεις που δίνονταν μέχρι πρότινος στα νοσοκομεία, οι ειδικευμένοι θα χαρακτηρίζονται όχι πλέον απλά επαρκείς αλλά ο βαθμός «καλώς, λίαν καλώς και άριστα» θα τους συνοδεύει εφόρου ζωής και μπορεί να δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες εργαζόμενων. Επίσης οι εξετάσεις αυτές θα δίνονται μόνο τέσσερρις φορές τον χρόνο και όχι όποτε ο ειδικευόμενος ολοκληρώσει την ειδικότητά του, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο στο να μετατραπούν οι εξετάσεις σε διαγωνισμό στον οποίο θα περνά συγκεκριμένο ποσοστό εξεταζομένων, δομώντας ένα ανταγωνιστικό τοπίο μεταξύ των νέων γιατρών. Αυτό συντελεί στο να καταρρεύσει το επιχείρημα ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα είναι πιο αξιοκρατικές αφού σε αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα θα εντείνεται η διαπλοκή και η προσπάθεια σύναψης σχέσεων με τους καθηγητές οι οποίοι βάζουν τα θέματα. Τα νοσοκομεία τα οποία θα εκπαιδεύουν τους «άριστους», πιθανότητα θα είναι τα πιο περιζήτητα για την ειδικότητα, αλλά θα αποτελούν και κέντρα διαφθοράς. Ήδη η καθημερινότητα ενός ειδικευόμενου, όπως έχουμε διαπιστώσει και στις κλινικές μας, είναι ασφυκτική, αφού επιφορτίζονται το σύνολο σχεδόν του θεραπευτικού έργου και το διδακτικό έργο ενίοτε.

Παράλληλα, στα δημόσια νοσοκομεία η κατάσταση είναι οριακή. Μόνιμες ελλείψεις ιατρικοφαρμακευτικού υλικού καθώς και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απαγορευτικός χρόνος αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία, περιορισμός κλινών και στελέχωσης της ΜΕΘ, όπως έδειξε και η πρόσφατη παράλυση της εφημερίας του Αττικού. Όλα αυτά βέβαια έχουν απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας και τον εξαναγκασμό των ασθενών να προσφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δείξει ένα αριστερό προσωπείο, συγκροτώντας  ένα μίνιμουμ παροχών για τα πολύ χαμηλά στρώματα, και υποσχόμενος ότι θα καταπολεμήσει την διαπλοκή (πρόσφατη διάλυση ΚΕΕΛΠΝΟ). Ωστόσο, τελικά υποβάθμισε ακόμα περισσότερο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, αφού για οποιαδήποτε παραπάνω παροχή ο ασθενής υποχρεούται να πληρώσει και κατέληξε να νομοθετεί επιθετικές αλλαγές που εντείνουν όλα τα παραπάνω.

Αυτοί, βέβαια, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της κατάστασης αυτής θα είναι κυρίως οι ειδικευόμενοι, δηλαδή εμείς σε λίγα χρόνια, γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους. Ο Σύλλογος μας τα προηγούμενα χρόνια είχε αντιταχθεί σε νομοσχέδια όπως αυτό που εισήγαγαν εξετάσεις στην ειδικότητα αφού εντατικοποιούσαν πλήρως την εργασία των ειδικευόμενων και ενέτειναν την εξάρτηση από τους καθηγητές. Να σημειωθεί εδώ ότι στο τελευταίο ΔΣ από το οποίο καλέστηκε η γενική συνέλευση του συλλόγου μας, η μόνη πολιτική δύναμη η οποία δεν πήρε θέση ενάντια στις εξετάσεις για την ειδικότητα και ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ με την τοποθέτησή της ήταν η πρώτη δύναμη της σχολής μας , η Νέα Προοπτική.

Το σύνολο της πρότασης του ΚΕΣΥ,που πιθανότατα θα μας απασχολήσει σύντομα και θα αποτελέσει κόμβο των συλλογικών μας διεκδικήσεων ενάντια σ΄αυτό ειναι:

Θέσπιση  ατομικού φακέλου ειδικευομένου(logbook):  θα μπαίνει ως προϋπόθεση για να δώσεις εξετάσεις για τον τίτλο ειδικότητας. Αυτό είναι ένας τύπος απουσιολογίου για το κατά πόσο έχει εκπαιδευτεί ή όχι σε διάφορες κλινικές δεξιότητες. Αυτό φυσικά θα έχει ως άμεση συνέπεια να παρακαλάμε και να τρέχουμε ως μελλοντικοί ειδικευόμενοι πίσω από τον αντίστοιχο καθηγητή αντί να είναι αυτονόητο ότι αυτός θα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης

Διδακτικές μονάδες : Θα κατοχυρώνονται από τη συμμετοχή σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια-φυσικά όχι δωρεάν- τα οποία διοργανώνονται από φαρμακευτικές και ιατρικές εταιρείες.Άρα, παράλληλα με την ειδικότητα μας θα πρέπει να τρέχουμε και από συνέδριο σε συνέδριο για να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες διδακτικές μονάδες

Αλλαγές στις εξετάσεις: Ενώ μέχρι τώρα έδινες εξετάσεις μόνο όταν τελείωνες την ειδικότητα, πλέον είναι πιθανό να  εξετάζεσαι και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, όταν ολοκληρώνεις κάθε κύκλο ειδίκευσης, και μάλιστα έως και 3 φορές μέσα στο χρόνο.

Άλλη μια πρόσφατη αλλαγή στο καθεστώς της εργασίας των γιατρών που εισήγαγε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ακόμα και στον κλάδο της υγείας είναι η σύναψη διετών συμβάσεων επικουρικών γιατρών. Με τη λήξη αυτών των συμβάσεων οι γιατροί απολύονται, και μάλιστα χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Συνεπώς, ο νέος γιατρός θα ζει συνεχώς υπό το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, χωρίς να ανοίγουν θέσεις-τουλάχιστον άμεσα-για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Γι αυτό το λόγο είδαμε πρόσφατα τους επικουρικούς να κινητοποιούνται μαζί με τους αναπληρωτές για παρόμοιες αλλαγές που καθιερώθηκαν και σε αυτούς.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται να μετακυλίουν την ευθύνη εξειδίκευσης στον ίδιο τον ειδικευόμενο , θα ζει διαρκώς στην πίεση, την ανασφάλεια και την εξατομίκευση. Εμείς δε δεχόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική και έναντι του ατομικού επιλέγουμε έναν άλλο δρόμο. Γι’ αυτό και διεκδικούμε συλλογικά:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις πανελλήνιες στο τέλος της ειδικότητας

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός!

-Δημόσια και δωρεάν υγεία και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους

-Ειδίκευση και δουλειά με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ στη 1 ΣΤΟ ΑΜΦ.ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

cropped-cropped-ceb1cf81ceb9cf83final.jpg

This entry was posted in Εκπαίδευση, Υγεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment