Μετά τα πανεπιστήμια, έρχονται τα νοσοκομεία

Μετά τα πανεπιστήμια, έρχονται τα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ένας προοδευτικός  και ταυτόχρονα ικανός διαχειριστής της «μετά τη λιτότητα» εποχής, η πραγματικότητα στην κοινωνία αλλά και συγκεκριμένα η κατάσταση στο χώρο της υγείας αρκούν για να διαψεύσουν αυτή την αφήγηση. Αυτές τις μέρες μάλιστα κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα από το Υπ.Υγείας το οποίο με πρόσχημα κάποιες υποτιθέμενες προοδευτικές αλλαγές (πχ υποχρεωτική αναγραφή τιμοκαταλόγου υπηρεσιών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ίδρυση χώρων εποπτευμένης χρήσης ναρκωτικών κλπ) έρχεται να διαιωνίσει τα προβλήματα ενός ΕΣΥ που καταρρέει αντί να τα επιλύσει. Εκτός αυτού δημιουργεί ένα πλήθος από νέους οργανισμούς και φορείς με ασαφή λειτουργία, νέα τμήματα στο υπουργείο υγείας κλπ αποδεικνύοντας ότι έχει καταρτιστεί στη βάση πελατειακών σχέσεων και αποκόμισης εκλογικών ανταλλαγμάτων.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ένα από τα αιώνια προβλήματα του ΕΣΥ, το οποίο υπάρχει ήδη από τη συγκρότησή του είναι η υποστελέχωση των νοσοκομείων σε προσωπικό και κλίνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στη ΜΕΘ του Αττικού νοσοκομείο στο οποίο πριν ένα μήνα μπλόκαρε η Γενική Εφημερία επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια! Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν απαράδεκτες συνθήκες ,με τα ράντζα να αποτελούν πλέον και αυτά πολυτέλεια, μια κατάσταση άλλωστε που και εμείς έχουμε λιγότερο ή περισσότερο παρατηρήσει σε αρκετά νοσοκομεία στα οποία ασκούμαστε στα κλινικά έτη. Με το καινούριο αυτό νομοσχέδιο λοιπόν συγχωνεύονται περίπου 30 νοσοκομεία Αθήνας και επαρχίας και το προσωπικό τους μετακινείται στα όμορα νοσοκομεία. Επίσης επιτρέπει την ίδρυση μεγάλων ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών με πάνω από 150 κλίνες, ενώ τα αντίστοιχα μεγάλα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία τα χαρακτηρίζει άσυλα και προβλέπει την σταδιακή κατάργηση και αντικατάστασή τους χωρίς την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών.

Αλλαγές στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Είμαστε εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων υποτιμούν σταδιακά τμήματα του ΕΣΥ προκειμένου είτε να εκχωρηθούν κομμάτια του σε ιδιώτες, είτε κυρίως να νομιμοποιηθεί η επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Με το νέο νομοσχέδιο, τα ιδιωτικά νοσοκομεία εκτός του ότι θα υποχρεούνται να αναγράφουν τιμοκατάλογο για τις υπηρεσίες τους, εντάσσονται στο σύστημα εφημεριών (ειδικά για έκτακτες καταστάσεις). Δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα και τα έκτακτα περιστατικά θα νοσηλεύονται δωρεάν, ούτε αν θα καταβάλλονται υπερωρίες στους εργαζόμενους γιατρούς κλπ οι οποίοι ήδη δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας να εργάζεται σε τέτοιες συνθήκες με ελαστικές σχέσεις και χωρίς την δυνατότητα να παρέχουμε ουσιαστική δωρεάν περίθαλψη σε ασθενείς είτε καταλήξουμε να εργαζόμαστε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ατομικοί φάκελοι ασθενών

Πέραν αυτών των αλλαγών που αφορούν την αναδιάταξη του τοπίου στα νοσοκομεία προβλέπονται και άλλες που αφορούν την ασφάλιση και την συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς. Καθιερώνεται ατομικός φάκελος ασθενούς στον οποίο θα αναγράφονται εξετάσεις και φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά) και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν σε απαιτούμενες εξετάσεις ή φάρμακα για χρόνια και σοβαρά νοσήματα με όλες τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει για την υγεία ενός ασθενούς. Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει καθηγητές στις κλινικές μας να προωθούν ένα μοντέλο περίθαλψης χαμηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας ,ενώ η μη περίθαλψη ανασφάλιστων κλπ ήταν κομβική μεταρρύθμιση που πρότειναν πολλά παλιότερα επιθετικά νομοσχέδια για την υγεία.

Χώροι εποπτευμένης χρήσης ναρκωτικών

Τέλος στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία χώρων εποπτευμένης χρήσης ναρκωτικών, η οποία γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως προοδευτική και ως υποτιθέμενη λύση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν επιλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα αφού δεν προβλέπεται παράλληλα η στελέχωση δομών πρόληψης απεξάρτησης και επανένταξης (18 άνω), η ενίσχυση της δημόσιας ψυχικής υγείας καθώς και γενικότερα η κοινωνική προστασία των τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Μας φαίνεται αμφίβολο λοιπόν το πόσο προωθητικό θα είναι να δημιουργηθούν απλά χώροι στους οποίους θα γίνεται «ασφαλής» χρήση και υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για τις συνθήκες στις οποίες θα εργάζονται οι υγειονομικοί που θα εποπτεύουν την χρήση.

Το προηγούμενο διάστημα είδαμε συναδέλφους μας επικουρικούς γιατρούς να κατεβαίνουν στο δρόμο μαζί με αναπληρωτές καθηγητές για τις συνθήκες ελαστικής εργασίας, την επισφάλεια που αντιμετωπίζουν ακόμα και αν έχουν ένα πτυχίο στα χέρια τους και γενικότερα τις επιθετικές αλλαγές που προωθούνται π.χ. ατομικός φάκελος προσόντων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περσινές κινητοποιήσεις των επικουρικών γιατρών ενάντια στην μη ανανέωση των συμβάσεών τους μετά από 2 χρόνια που παρέμεναν παράλληλα απλήρωτοι. Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα άλλο σχέδιο νόμου το οποίο έχει προταθεί από το ΚΕΣΥ προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία ατομικού φακέλου προσόντων και για τους γιατρούς κατά την διάρκεια της ιατρικής εκπαίδευσης στην ειδικότητα. Αυτό χρωματίζει ένα τοπίο στο οποίο θα είναι αναγκαίο καθένας από εμάς ως νέος ειδικευόμενος να περιφέρεται από σεμινάριο σε σεμινάριο, να λειτουργεί ως πολυεργαλείο για να καλύπτει κενά σε δημόσιο νοσοκομεία με ή χωρίς παραπάνω αμοιβή και να ανταγωνίζεται τους συναδέλφους του, προκειμένου να πάρει την ειδικότητά του.

Παρότι μπορεί να είμαστε ακόμα φοιτητές η διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς προοπτικής, ειδίκευσης και εργασίας δεν μας αφήνει αδιάφορους ακριβώς γιατί σε λίγα χρόνια θα αποτελεί πρωταρχικό μας πρόβλημα και όχι μόνο από αλληλεγγύη προς μεγαλύτερους συναδέλφους μας. Επομένως, κρίνουμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας υγείας και της διάρθρωσης του ΕΣΥ που απλά μπαλώνει τρύπες ή αφήνει περιθώριο για επικίνδυνες αλλαγές.

cropped-cropped-ceb1cf81ceb9cf83final.jpg

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ/ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙ.Σ. Π.Α.Φ. εαακ

 

This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Leave a comment