Αποτίμηση Γενικής Συνέλευσης Σ.Φ.Ι.Α. (31/10/2018)

Την Τετάρτη 31/10 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση αυτού του ακαδημαϊκού έτους.  Η διαδικασία αυτή είχε μεγάλη σημασία και σε σχέση με τα ζητήματα που συζητήθηκαν, αλλά και επειδή για τρία χρόνια δεν είχε γίνει Γενική Συνέλευση επειδή δεν συγκεντρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός φοιτητών. Έτσι, ο σύλλογός μας απέδειξε ότι έχει την διάθεση να συζητήσει δημοκρατικά  και να λάβει μαζικές και συλλογικές αποφάσεις για να διεκδικήσει τα συμφέροντα.  Επίσης, οι φοιτητές ένιωσαν και την διάθεση και το χρέος να περιφρουρήσουν την διαδικασία της συνέλευσης όταν πήγε να διαλυθεί, επειδή η Νέα Προοπτική θέλησε να φύγει γιατί καταψηφίστηκε το πλαίσιο της, χωρίς όμως να έχουν συζητηθεί ακόμα όλα τα ψηφίσματα.

Το πλαίσιο το οποίο υπερψηφίστηκε ήταν το πλαίσιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΡΙ.Σ. – Π.Α.Φ. ε.α.α.κ.. Είναι ένα πλαίσιο αγωνιστικό, το οποίο καλεί τους φοιτητές να προασπιστούν την φοιτητική τους καθημερινότητα, διεκδικώντας ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Βασικό επίδικο ήταν η  επιβολή υποχρεωτικών παρουσιών στα επιλογής και ο συμψηφισμός των βαθμών αυτών. Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αλλαγές που επέφερε το νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο μας εντατικοποιεί, με την καθιέρωση απογευματινών εργαστηρίων, και την δημιουργία υπερμαθημάτων. Έπειτα, αποφασίστηκε να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα υλικά που χρειαζόμαστε (βιβλία, πτωματικό υλικό). Ταυτόχρονα, η απόφαση της ΓΣ συνδέει τον σύλλογο Ιατρικής με τους υπόλοιπους συλλόγους θέτοντας ζητήματα που έχουν απασχολήσει όλο το φοιτητικό στρώμα, με κυρίαρχο την διαφύλαξη του ασύλου.  Σ’ αυτή την λογική καλούμε σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις με στόχο την αποτελεσματική εξασφάλιση των ανωτέρω. Έτσι την Τετάρτη 7/11 καλούμε σε κινητοποίηση στην ΓΣΤ, το όργανο των καθηγητών, σχετικά με τα ζητήματα της σχολής. Την ίδια μέρα καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση όπου θα συζητηθεί η εξέλιξη των διεκδικήσεών μας αλλά και η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Στην Γενική Συνέλευση είδαμε ότι «ευαισθητοποιήθηκε» να προσέλθει η Νέα Προοπτική, πρώτη φορά μετά από χρόνια μαζικά, οπότε χαιρετίζουμε την συμμετοχή της. Ωστόσο, δεν έχουμε αυταπάτες, αφού εδώ και χρόνια σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις και την διεκδίκηση των συμφερόντων των φοιτητών, τασσόμενοι με την πλευρά των καθηγητών. Όσο για το πλαίσιο της, περιλάμβανε ένα μεγάλο κενό στις διεκδικήσεις, μιας και αναδείκνυε μερικώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προτείνοντας την συνδιαλλαγή με το καθηγητικό σώμα, πράγμα το οποίο είχε ήδη επιχειρηθεί και απέτυχε παταγωδώς. Όσο για το ζήτημα του ασύλου, προσπάθησε ματαίως να μπερδέψει, λέγοντας ότι το στηρίζει από την μία, αλλά ότι θεωρεί ότι η εγκληματικότητα(;) στους χώρους των πανεπιστημίων πρέπει να λυθεί, όχι (προς θεού!) με την αστυνομία, αλλά ίσως με security. Έπειτα, μιλούσε για βία, αναφερόμενοι στις πρακτικές των κινητοποιήσεων και στις εντάσεις που αυτές φέρουν. Αυτά, ενώ πριν από μερικές ημέρες που μέλος της Νέας Προοπτικής τραμπούκισε και απείλησε σωματικά σχηματία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΡΙ.Σ. – Π.Α.Φ. ε.α.α.κ. μετά τη συνέλευση του δευτέρου έτους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποια εγκληματικότητα θεωρούν ότι πρέπει να λυθεί και πώς.

Φυσικά δεν έμεινε σε αυτές τις δηλώσεις, αλλά δεν σεβάστηκε καθόλου την διαδικασία, αφού διέκοπτε συνεχώς, έκανε πάνω από μια τοποθετήσεις, χυδαιολογούσε και έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει απροκάλυπτα «φασίστες» συναδέλφους, μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων,  την ίδια στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι οι ίδιοι έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές ακροδεξιά ρητορεία. Τέλος, αφότου δεν ψηφίστηκε το πλαίσιό της και ενώ εκκρεμούσαν δύο ψηφίσματα, θέλησε να αποχωρήσει, δείχνοντας πως η παρουσία της εκεί είχε μοναδικό στόχο το να εμποδίσει την λήψη μιας κινηματικής και συλλογικής απόφασης.

Δεν θα αναλωθούμε στο να σχολιάσουμε την απαράδεκτη στάση των Αγωνιστικών Κινήσεων, καθώς έτει μια φορά αρνήθηκαν την πρότασή μας να συνδιαμορφώσουμε πλαίσιο συνέλευσης  και προτίμησαν να κινηθούν μόνοι τους. Ενώ, στην δεύτερη καταμέτρηση ψήφισαν λευκό, αποκαλώντας το δίλλημα μεταξύ του πλαισίου της Ν.ΠΡ. και των ΕΑΑΚ ως ψευτοδίλημμα. Εντέλει όμως η στάση τους αυτή μπλοκάρει τις αγωνιστικές αποφάσεις του συλλόγου και ενισχύει έμμεσα τη Ν.ΠΡ.  Απαράδεκτο επίσης θεωρούμε το κείμενο αποτίμησης που έβγαλαν για την συνέλευση, καθώς θεωρούν αντιδημοκρατικό το ότι με βάση το καταστατικό του συλλόγου, αν κανένα ψήφισμα δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο κύκλο ψηφοφορίας, τότε είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένας νέος κύκλος ανάμεσα στα δύο πρώτα, κάτι που γίνεται πάντοτε και το οποίο βεβαίωσε και αυτή τη φορά το προεδρείο της συνέλευσης και όχι τα ΕΑΑΚ όπως «καταγγέλλουν». Οπότε διερωτούμαστε κατά πόσο θα ήταν δημοκρατικό αν η τελική απόφαση της συνέλευσης ήταν το πλαίσιο της Νέας Προοπτικής το οποίο τελικά στήριξαν πολύ λιγότεροι φοιτητές από αυτούς που στήριξαν το αγωνιστικό πλαίσιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΡΙ.Σ. – Π.Α.Φ. ε.α.α.κ.. Όσον αφορά την ΠΚΣ, μάλλον αδιαφορούσε για το αποτέλεσμα της συνέλευσης καθώς ψήφισε και αυτή λευκό κατά τον δεύτερο κύκλο της ψηφοφορίας, και δεν ανέφερε στο πλαίσιο της ούτε μια φορά το ζήτημα των επιλεγόμενων, καθώς πρόκειται για μία παράταξη, η οποία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μας ούτε για ευρύτερα ζητήματα της σχολής.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από καιρό θα μπορέσει να παραστεί ο σύλλογος σε κινητοποίηση έχοντας απόφαση από Γενική Συνέλευση. Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από καιρό μπόρεσε ο σύλλογος Ιατρικής να βρίσκεται στο πλάι των υπόλοιπων συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας. Όμως όλο αυτό δεν σταματάει εκεί. Για να μην είναι αυτή η συνέλευση μια πιστολιά στον αέρα, θα πρέπει δυναμικά να συνεχίσουμε να δρούμε όπως ακριβώς κάναμε και στην πρώτη συνέλευση! Το ότι πραγματοποιήθηκε μια μαζική Γενική Συνέλευση αποτέλεσε μια τρανταχτή απόδειξη του ότι οι φοιτητές δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ενώ επίσης δείχνει ότι είναι ανοιχτοί στο να συζητήσουν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά. Μια απόφαση Γενικής Συνέλευσης θα κάνει τον κ. Σφηκάκη και κάθε κ. Σφηκάκη να σκεφτεί πολύ καλά πριν αποκαλέσει ξανά τους φοιτητές «μη επιλέξιμη/αναγκαία δαπάνη».

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ 7/11 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

cropped-cropped-ceb1cf81ceb9cf83final.jpg

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ/ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙ.Σ. – Π.Α.Φ. εαακ

This entry was posted in Εκπαίδευση, Θέματα σχολής. Bookmark the permalink.

Leave a comment