Οι εξεταστικες μας έρχονται….και εμείς θα τις καθορίσουμε!

Φθάνουμε σιγά σιγά στο τέλος των εξαμήνων και η ώρα που θα ξεκινήσουν οι εξεταστικές πλησιάζει. Σε όλες τις σχολές σε λίγο καιρό θα μαζευτούν τα μέλη ΔΕΠ για να ορίσουν το πρόγραμμα της εξεταστικής. Τα συνέδρια, οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές υποχρεώσεις του κάθε καθηγητή θα πέσουν στο τραπέζι και η μπίλια θα ισορροπήσει κάπου στη μέση. Οι φοιτητές πάλι θα έχουν άπλετο χρόνο για τα εύκολα μαθήματα ενώ θα καλεστούν να τα βγάλουν πέρα με ελάχιστες μέρες διάβασμα για τα ”παλούκια”. Σε όλες τις σχολές; Όχι σε όλες. Υπάρχει μια σχολή σε μια μικρή περιοχή δίπλα στο κέντρο της Αθήνας που το πρόγραμμα της εξεταστικής ακόμα το ορίζουν εκείνοι που υφίστανται τη διαδικασία, δηλαδή οι φοιτητές. Αυτή η σχολή δεν είναι άλλη από την σχολή μας, την Ιατρική Αθηνών στην οποία το παραπάνω δικαίωμα το είχαν κατοχυρώσει πριν από αρκετές δεκαετίες και το κατοχυρώνουν από τότε κάθε χρόνο οι προγενέστερες γενιές φοιτητών.

Κάπως έτσι έφθασε στα χέρια και της δικής μας γενιάς η σκυτάλη. Το δικαίωμά μας αμφισβητείται από τη διοίκηση της σχολής και εμείς καλούμαστε να το επανακατοχυρώσουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ανθρώπινα φοιτητικά χρόνια αλλά και για να παραδώσουμε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά από εμάς. Ο πρόεδρος της σχολής κ.Σφηκάκης τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση προχώρησε εδώ και δύο μήνες στην επιβολή ορίου για την εξεταστική περίοδο με προοπτική την πλήρη αφαίρεση του δικαιώματός μας. Σημαία του δε ήταν η δήθεν συναίνεση της πλειοψηφίας των φοιτητών με τη ”λογική” του μεταρύθμιση.

Η πραγματικότητα όμως ήρθε να διαψεύσει τον πρόεδρο με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Μια σειρά από συνελεύσεις ετών και κινητοποιήσεις τόσο στο γραφείο του όσο και στις γενικές συνελεύσεις τμήματος με αποκορύφωμα τη διήμερη κατάληψη της σχολής απέδειξαν ότι οι φοιτητές διαφωνούν με κάθε λογική επιβολής ορίου και περιορισμού των εξεταστικών τους. Μπορεί ο πρόεδρος χέρι χέρι με την Νέα Προοπτική να προσπαθούν να απαξιώσουν την αξιοπιστία της γενικής συνέλευσης ως μέσο έκφρασης της πλειοψηφίας των φοιτητών η αλήθεια είναι όμως ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καλύτερο μέσο που να εκφράζει τη βούληση μιας συλλογικότητας. Ας προσπαθεί όσο θέλει ο κ.Σφηκάκης να μας πείσει ότι ο ήλιος ανατέλλει από την δύση και ότι οι φοιτητές χειροκροτούν τη συρρίκνωση των εξεταστικών τους, η αλήθεια είναι και η πραγματικότητα το έδειξε ότι κανένας φοιτητής δεν θέλει να δει τη σχολή του να καταντάει όπως οι άλλες ιατρικές που έχουν μέσο όρο αποφοίτησης τουλάχιστον 7,5 χρόνια.

Πολλοί ακόμη όμως από εμάς μας δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως η αλλαγή αυτή στο όριο των εξεταστικών μας είναι απλά μια τακτική κίνηση του προέδρου. Τελικός στόχος είναι η δρομολόγηση μια σειράς αλλαγών στη σχολή μας, οι οποίες θα συνδράμουν ξεκάθαρα στην εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών μας. Συγκεκριμένα μερικές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις είναι η επιβολή μαθημάτων αλυσίδων (εκφρασμένη επιθυμία μεγάλου αριθμού μελών ΔΕΠ),κατάργηση δικαιώματος ψήφισης των εξεταστικών μας,κατάργηση πτυχιακών και προαιρετικών εξεταστικών.Ενδεικτικά των προθέσεών του ο πρόεδρος έχει κάνει καραμέλα την αναγκαιότητα εφαρμογής του ν.Διαμαντοπουλου και των ευρωπαϊκών επιταγών (Μπολόνια,ΚΕΧΑΕ) έτσι ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους από τη “παρανομία”, να γίνουμε πιο ” ανταγωνιστικοί” και να ευθυγραμμιστούμε με τις άλλες ιατρικές. Επανειλημμένα δε έχει ”απειλήσει” πως αν δεν καταφερει να περάσει το όριο αυτο,θα παραιτηθει! Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει πως ειναι αποφασισμένος να μείνει μόνο στην αλλαγή του ορίου των εξεταστικων;;; Η απάντηση είναι αυτονόητη αν αναλογιστεί κανείς ότι για να γίνουμε “ισάξιοι” με τις άλλες ιατρικές και για να κινούμαστε μεσα στα πλαίσια του νόμου Διαμαντόπουλου όπως επιθυμεί ο κ.Σφηκακης και τα μέλη ΔΕΠ, πολύ απλά θα πρέπει όχι μόνο να επιβληθεί το εν λόγω όριο αλλά να καταργηθούν όλα τα υπόλοιπα κεκτημένα του συλλόγου μας,όλα αυτά που συνάδελφοί στο παρελθόν με τους αγώνες τους έχουν κερδίσει.

Πλησιάζει η ώρα να καλέσουμε συνελεύσεις ετών για τον καθορισμό των προγραμμάτων εξεταστικής. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα του ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας. Ο αγώνας του 2ου έτους για τα βιβλία έχει να μας διδάξει πολλά. Ήταν νικηφόρος επειδή ακριβώς οι φοιτητές πίστεψαν στη συλλογική τους πυγμή και δυνατότητα καθορισμού των εξελίξεων. Όπως λοιπόν το 2ο πραγματοποιώντας κυλιόμενες συνελεύσεις ετών, μαζικές κινητοποιήσεις και πιέσεις εν τέλη καταφερε να κατοχυρώσει Άτλα και βιβλίο νευροανατομίας,έτσι και τώρα συνολικά οι φοιτητές δεν πρέπει να μπούμε στη λογική ορίων και να διστασουμε να φηφίσουμε προγράμματα εξεταστικών σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Αν τώρα η διοίκηση της σχολής τολμήσει και μας δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι σαν βρεγμένα γατιά αλλά θα πρέπει να είμαστε ετοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες!

Κανενα όριο στις εξεταστικές μας!

Όχι στη εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας!

Ψηφιζουμε προγράμματα εξεταστικών με κριτήριο τις ανάγκες μας!

ΑΡΙστερή Συσπείρωση

συμμετέχουμε στηρίζουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ-Π.Α.Φ Ε.Α.Α.Κ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment