Πτυχιακές Εξετάσεις: Οι νέες εξελίξεις

Στην τελευταία ΓΣΤ (όργανο των καθηγητών που αποφασίζει για ζητήματα της σχολής), τέθηκε από τους φοιτητές το θέμα των πτυχιακών.  Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τους φοιτητές γιατί εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χαμηλό όρο αποφοίτησης της Ιατρικής Αθήνας (6.5 χρόνια).

Οι πτυχιακές στην σχολή μας είναι 5 και σε αυτές συμμετέχουν οι 6οετείς και οι επί πτυχίω φοιτητές. Είναι οι 3 κανονικές (χειμερινή, εαρινή και Σεπτεμβρίου)  και δύο εμβόλιμες.

Αυτό καθιερώθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία, μετά από έντονους φοιτητικούς αγώνες. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε ο Σύλλογος μας να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές θα δίνουν ακόμα και το ίδιο μάθημα 5 φορές σε ένα ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα να το περνάνε πιο εύκολα και έτσι να παίρνουν νωρίς πτυχίο. Αν αυτό δεν συνέβαινε, ο μέσος όρος αποφοίτησης της σχολής θα ήταν τουλάχιστον 7 με 7.5 χρόνια όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές της επαρχίας.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι πτυχιακές εξετάσεις είναι πλεονέκτημα που έχουν κερδίσει οι φοιτητές του ΣΦΙΑ. Ωστόσο κατά καιρούς, και ιδίως με αφορμή το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, οι καθηγητές της σχολής θέλουν να τις κόψουν. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, είτε με μεμονωμένες κινήσεις, που ωστόσο βρίσκουν σύμφωνη την διοίκηση της σχολής (πχ κλινική θεραπευτικής),  είτε με συνολικότερες,  οι καθηγητές οδεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το διάστημα οι φοιτητές, με παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια κινητοποίηση στην γραμματεία  και την Παρασκευή στην ΓΣΤ για αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, σε αυτό το εξάμηνο,  οι 6οετείς φοιτητές διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να δηλώσουν μαθήματα και των δύο εξαμήνων στο my studies, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα διεξάγονταν όλες οι πτυχιακές και αρκετοί φοιτητές θα καθυστερούσαν να πάρουν το πτυχίο τους τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες αλλά και συλλογικές, κλίμα το οποίο μεταφέρθηκε και πίεσε την διοίκηση της σχολής. Έτσι, αρχικά δήλωνε ότι υπάρχει απόφαση η οποία πάρθηκε εν αγνοία των φοιτητών, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να δηλωθούν μαθήματα και των δύο εξαμήνων. Εν τέλει, όμως, ο κ. Σφηκάκης ύστερα από την πίεση που του ασκήθηκε αναγκάστηκε να δεσμευτεί γραπτά ότι οι πτυχιακές θα διατηρηθούν κανονικά.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις αξίζει να δούμε και το τι έκανε η Νέα Προοπτική, η πρώτη δύναμη της σχολής, η δύναμη που εγγυήθηκε την αλλαγή του προγράμματος σπουδών εις βάρος των φοιτητών. Αυτή η παράταξη αν και υπέγραψε στο Δ.Σ. και για τις δύο κινητοποιήσεις, στη μια δεν ήρθε καν, ενώ στην άλλη ήρθαν μόνο δύο άτομα για να πουν ότι πήγε κάποιος! Παχιά λόγια και από πράξεις…

Πέρα από την χαμηλό όρο αποφοίτησης πάντως, αυτές οι εξετάσεις διασφαλίζουν και μια πιο ανθρώπινη ζωή στους φοιτητές, με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη δυνατότητα διαχείρισης του χρόνου και του διαβάσματός τους. Είναι ένα εμπόδιο στην εντατικοποίηση που προβάλλει η σχολή ως ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μας. Και το γεγονός ότι οι φοιτητές παλεύουν να τις διασφαλίζουν, σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι ποιοτικές σπουδές δεν είναι αυτές που επιβάλλουν ακόμα περισσότερο στρες και φόρτο εργασίας.  Ποιοτικές σπουδές είναι αυτές που έχουν ως πρόσημο τους φοιτητές και που καθορίζονται από αυτούς, αφού αυτούς αφορούν και την δική τους καθημερινότητα διαμορφώνουν. Οι πτυχιακές λοιπόν είναι ένα κεκτημένο του συλλόγου μας που τόσα χρόνια κατοχυρώνουμε με τους συλλογικούς μας αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το στερήσει.

cropped-cropped-ceb1cf81ceb9cf83final.jpg

This entry was posted in Εκπαίδευση and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a comment